Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
17.02.2022
Nový článek na blogu!!
Na našem eshopu nově přistála originální autentická vína!!🥂 Co si pod tímto označením představit? Čím jsou tato vína jedinečná? Co všechno musí splňo... číst celé
15.07.2021
Nový článek na našem blogu!
Víte, co všechno obsahují borůvky a jak jsou pro naše zdraví důležité? To vše a mnohem více na našem blogu v sekci Věděli jste, že...  😊 číst celé
10.06.2021
Zkoušky jsou tu!!
Zkoušky jsou tu!! A s nimi AKCE na všechny Matcha čaje a dobroty 🤗 Máš náročný červen, učíš se na maturitu, přijímačky nebo ti začalo zkouškové? Po... číst celé
Zobrazit všechny novinky

SLEDUJTE NÁS NA SÍTÍCH

     

 


 

PŘIJÍMÁME PLATEBNÍ KARTY

 

   

 

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Co jsou to ta autentická vína?
17.02.2022
Komentáře (0)

Co jsou to ta autentická vína?

Autentická vína – jinak taky BIO nebo EKO vína, jsou vína, která nepodléhají žádnému chemickému procesu, který by upravoval změnu barvy, vůně nebo chuti.

Tato vína jsou výsledkem pouze samovolného rozkvašení ušlechtilých kvasinek, které nejsou kupované ani nijak více šlechtěné, ale nacházejí se přirozeně na bobulích při sběru hroznů. Právě proto má každé víno svůj osobitý a nezaměnitelný poměr cukru a kyseliny. I díky tomu se tato vína stávají tak oblíbenými, a to nejen proto, že jsou zcela jedinečná, ale především proto, že každá lahev je navíc naprostým originálem. Přesto, že mohou být pro někoho příliš aromatická nebo na chuti až příliš výrazná, stále se těší větší a větší oblibě.

Aby mohlo být víno označené za autentické, musí být během výrobního procesu dodrženo několik zásad. Vína nesmí být během výroby nijak upravovaná, čímž se liší od klasických vín, která mají například uměle vyladěný poměr cukru a kyselin. Ve zkratce, autentická vína se nedoslazují, nedokyselují ani více chemicky neupravují. Můžete tedy v každém víně objevit pouze to, co příroda sama vyprodukovala.

A jak probíhá výrobní proces? Hrozny se ručně sesbírají a následně se víno celou dobu nechá zrát ve skleněných demižonech. Jediné, co se během celého procesu přidává (úplně na konci) je síra, která je nutná v případě lahvování, aby se z vína v lahvi nestal šampus (ale i tak je do našich vín přidáváno pouze 50 mg/l, což je polovina přípustného limitu pro autentická vína – povoleno je maximálně 100 mg/l).

Teď už znáte základní principy výrobního procesu a rozdíly mezi autentickými víny a víny klasickými.

Pokud by vás ale zajímala konkrétnější pravidla, která musejí být splněna, aby mohlo víno nést označení autentické víno, čtěte níže v kodexu autentistů 😊

  1. Upřednostňují se postupy pěstování révy zohledňující principy ekologického zemědělství
  2. Vylučují se veškeré herbicidy
  3. Vylučují se veškeré syntetické insekticidy a akaricidy
  4. Vylučují se systémové fungicidy a ošetřovat je možno pouze ochrannými prostředky a pomocnými látkami schválenými pro biologické vinohradnictví
  5. Zakazuje se aplikace syntetických hnojiv
  6. Upřednostňuje se výsadba a pěstování autochtonních a tradičních středoevropských odrůd nebo odrůd umožňujících uplatnit v pěstování révy výše uvedené postupy
  7. Stanovuje se minimální počet 5000 révových jedinců na hektar při nových výsadbách
  8. Max. výnos z hektaru nesmí překročit 50 hl
  9. Jelikož jsou autentická vína víny rukodělnými, vylučuje se jiný než ruční sběr
  10. Cílem je zvyšovat dlouhodobou úrodnost a biologickou aktivitu půdy
  11. Vylučují se veškeré geneticky modifikované organismy a aditiva s jejich použitím vyrobená. Při výrobě se upřednostňují biologické, fyzikální a mechanické postupy před chemickým. Vylučuje se však flotace. Cílem je chránit životní prostředí, minimalizovat spotřebu energie a tvorbu odpadů
  12. Vylučují se veškeré selektované kvasinky. Mošty kvasí spontánně pomocí autochtonních mikroorganismů přítomných na hroznech a ve sklepě
  13. Vylučují se všechny cizorodé produkty jako umělá výživa pro kvasinky, přidané enzymy či bakterie, při vinifikaci se může použít pouze oxid siřičitý, případně bentonit a čerstvý bílek
  14. Zakazuje se zahušťování moštů například pomocí reverzní osmózy
  15. Zakazuje se přidávání taninů do červených i bílých autentických vín
  16. Upřednostňuje se fermentace a zrání v dřevěných, keramických či skleněných nádobách.
  17. Vylučuje se ostrá filtrace vín
  18. Veškerý SO2 v suchých bílých vínech by neměl překročit 100 mg/l, v červených 80 mg/l
  19. Platí zákaz odkyselování (přikyselování) a zvyšování alkoholu pomocí sacharózy

 

Pokud tedy kupujete autentické víno, mělo by splňovat všechny výše zmíněná pravidla, která zaručují originalitu a jedinečnost těchto vín. Koupí takového vína navíc  podpoříte kvalitní a poctivou výrobu vinařů využívající pouze lidské zdroje dbající na bezodpadové zpracování se zájmem a péčí o vinohrady a s respektem k přírodě.

 

Tak na zdraví 🥂

 K.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách z naší Laboratoře.  Rozesíláme 1x za měsíc.
© 2022 Laboratorium
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz