AKCE NA VŠECHNA MÝDLA! KUP 2 A ZÍSKEJ 3 JAKO DÁREK ZDARMA!
Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
Novinky
17.02.2022
Nový článek na blogu!!
Na našem eshopu nově přistála originální autentická vína!!🥂 Co si pod tímto označením představit? Čím jsou tato vína jedinečná? Co všechno musí splňo... číst celé
15.07.2021
Nový článek na našem blogu!
Víte, co všechno obsahují borůvky a jak jsou pro naše zdraví důležité? To vše a mnohem více na našem blogu v sekci Věděli jste, že...  😊 číst celé
10.06.2021
Zkoušky jsou tu!!
Zkoušky jsou tu!! A s nimi AKCE na všechny Matcha čaje a dobroty 🤗 Máš náročný červen, učíš se na maturitu, přijímačky nebo ti začalo zkouškové? Po... číst celé
Zobrazit všechny novinky

SLEDUJTE NÁS NA SÍTÍCH

     

 


 

PŘIJÍMÁME PLATEBNÍ KARTY

 

   

 

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. VĚDĚLI JSTE, ŽE...
  4. ...Borůvky jsou plné prospěšné chemie?😊

...Borůvky jsou plné prospěšné chemie?😊

Víte, kolik chemických látek borůvky obsahují a jak moc jsou prospěšné pro naše zdraví?☺️

Látky, které můžeme najít v borůvkách, nám pochopitelně nikterak neublíží, naopak jsou pro tělo velmi důležité. Borůvky obsahují přes 40 látek, zejména aminokyseliny, mastné kyseliny, ale i barviva, vodu a éčka*.

Největší zastoupení má v borůvkách voda a hned na druhém místě je vláknina. A právě vlákninu bychom měli dodávat našemu tělu denně. Nejen proto, že pomáhá udržovat cholesterol ve správných hodnotách, ale pozitivně ovlivňuje zácpu, nadváhu  i diabetes II.typu (ano, to je ten typ, který si můžeme způsobit také sami špatnou životosprávou a nedostatkem pohybu).

 

Mastné kyseliny, které jsou dalším souborem látek, jež jsou v borůvkách zastoupeny, jsou látky, o kterých má mnoho lidí špatné mínění. Mnozí z vás jistě vědí, že existují tzv. nasycené a nenasycené mastné kyseliny. A právě ty nenasycené jsou pro naše zdraví nezbytně nutné. Některé z nich totiž není naše tělo schopno syntetizovat (esenciální), a tak je musíme získávat z potravy, třeba z borůvek ;)

Další početnou skupinou látek, jež můžeme najít v borůvkách, jsou aminokyseliny. Tyto látky jsou základními kameny pro tvorbu peptidů a bílkovin, bez nichž  by naše tělo asi těžko existovalo. Vždyť i samotná DNA je vlastně sekvencí aminokyselin. Kromě DNA jsou aminokyseliny ale také součástí mnoha enzymů nebo hormonů.

Za výbornou chuť borůvek jsou odpovědné i cukry, které se v nich  nacházejí. Je to především glukosa a fruktosa. Obecně se tvrdí, že jsou cukry špatné. Ale není to tak! Glukosa je například nezbytně nutná pro fungování lidského těla. Je nejrychlejším zdrojem energie pro tkáně a buňky. Například pro červené krvinky (erytrocyty) je glukosa jediným zdrojem energie, a proto se nejsou schopny tyto erytrocyty bez ní obejít. Fruktosa je zase naopak důležitým zdrojem pro spermie v semenných váčcích varlat.

A proč jsou borůvky modrofialové? Za to může opět chemie ☝️ Za specifický modrofialový odstín borůvky totiž vděčí velkému množství barviv, především ale modrému barvivu myrtilinu, díky němuž jsou také tolik prospěšné. Myrtilin je totiž schopný zachytávat volné radikály**, a tak borůvky snižují riziko srdečně-cévních chorob a vysoký krevní tlak. Mimo jiné také proto, že myrtilin zlepšuje využití cukru.  Borůvková barviva nejsou ale jen zdraví prospěšná, používají se například jako kvalitní barviva látek, ale svou roli hrají i v potravinářském průmyslu (E163).

Dalším významným souborem látek v borůvkách jsou vitamíny, které jsou zastoupeny v těchto plodech ve značném množství. Kromě vitamínu C obsahují také tokoferol (vitamín E) a vitamíny skupiny B - zejména thiamin (vitamín B1). Právě díky vitamínům skupiny B působí borůvky významně na správnou funkci nervové soustavy a pomáhají při stresu. Kromě toho mohou borůvky zlepšovat také zrak, protože obsahují karoteny - provitamíny A. Provitamín A sám není úplně vitamínem, ale naše tělo je schopné tuto látku metabolicky přeměnit na aktivní vitamín A neboli retinol, který je výborným antioxidantem (vychytává volné radikály) a který je prekurzorem (látka, ze které chemickou přeměnou vzniká látka jiná) rodopsinu. Rodopsin je pigment přítomný v oku, konkrétně v tyčinkách sítnic. Tento pigment se rozkládá po absorpci světla na opsin a retinal, a zahajuje tak chemickou reakci, jež představuje princip vidění.  Při nedostatku vitamínu A ale není oko schopno syntetizovat dostatek pigmentu, tím se tedy adaptovat dostatečně na tmu, a tak dochází k šerosleposti. Dobrou zprávou je, že vitamín A je rozpustný v tucích, takže výčitky mohou jít stranou a vy si můžete dopřát například borůvky se šlehačkou a zmrzlinou, aby vaše tělo správně využilo tento vitamín.  Uspokojíte tak své chuťové buňky, a ještě uděláte něco pro své zdraví 😁

Kromě vitamínů  nalezneme v borůvkách i velké množství prvků, jako je například železo, jež je obsaženo v hemoglobinu (krevní barvivo červených krvinek) a je odpovědné za přenos kyslíku z plic do tkání, za svalovou kontrakci, růst, reprodukci, ale také za hojení ran a imunitu. Dalším prvkem je pak horčík, který se podílí na enzymatických reakcích, které zajišťují energii v těle, a je tak důležitý pro svaly, dokonce  i pro správnou činnost nervové soustavy. Navíc snižuje únavu a vyčerpání. Nesmíme opomenout ani zastoupení draslíku. Ten má na svědomí správnou funkci nervosvalového systému a regulaci vody ve tkáních a buňkách. Zinek je pak důležitý při podpoře hojení ran, ovlivňuje také celý imunitní systém, plodnost a je také významným antioxidantem.

Dalo by se říct, že borůvky jsou opravdu přírodním pokladem. Skrývají v sobě spoustu „dobré“ chemie a spoustu látek, jež naše tělo potřebuje. Díky tomu jsou borůvky jednou z nejlepších potravin, kterou si můžeme v těchto měsících dopřát.

Tak šup do lesa! 🌲

*Éčka jsou přidané látky a aditiva v potravinách. Dnes jsou nezbytnou součástí potravinářského průmyslu. Jen díky nim můžeme mít doma potraviny uchovávané v délce týdnů a měsíců. Bez těchto látek bychom totiž byli často nuceni potraviny spotřebovat do několika dnů, než by přišly mikroorganismy, plísně a na našich věcech si pěkně smlsly. Samozřejmě, že ne všechna éčka jsou zdraví prospěšná, ale o tom někdy příště.

**Volné radikály jsou látky, které mohou vznikat přirozeně díky metabolickým procesům a zastávat důležité role v lidském organismu. Mimoto ale mohou vznikat jako důsledek vnějších vlivů nebo nesprávných dějů v našem těle. Chemicky můžeme popsat volné radikály jako molekuly, které mají přebytek nepárových elektronů. Takto nestabilní molekula se tedy snaží udat onen nadbytečný elektron.  Takové reakce jsou označované jako oxidativní (proto látky, které reagují s volnými radikály, se nazývají antioxidanty). Patří mezi ně i vitamín C, vitamín E nebo glutation.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách z naší Laboratoře.  Rozesíláme 1x za měsíc.
© 2022 Laboratorium
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz